Off

J. Mayer H. Does Scaffolding Better Than You

“Schaustelle” by J. Mayer H.; All images courtesy the architects

The space frame lives–albeit in much abbreviated form. It exists now with little of its utopian associations or urbanistic aspirations intact, used more or less in small concentrations in short bursts until disassembled and recycled for future use. Continuing in this vein is J. Mayer H.‘s just-unveiled design for a temporary pavilion, event space, and gallery for the Pinakothek der Moderne. The “Schaustelle” will house the Pinakothek’s modern art collection for the full duration of the renovation work the museum will undergo beginning in February 2013. Mayer’s interim structure consists of an open scaffolding system that runs through the “closed” ground floor volume that will house the artworks upwards to the aggregated framework above, on which projection screens will be mounted, displaying films, texts, and media.

The gallery can be sub-partitioned and even expanded to accommodate the whims of the curatorial staff, while visitors will be able to ascend to the roof platform, where, amid rising clusters of scaffolding, they may meander to take in spectacular views of the city center beyond. This elevated space will also host panels, workshops and performances, not too mention function as additional exhibition space. At night, the structure will be lit by multimedia projections, resembling a carnivaleque scene from which one half-expects trapeze artists and fire eaters to materialize. According to the design statement, the project is meant to “send a political signal to push for the completion of the second section of the main building.”

Originalmente publicado en Architizer Blog

Ver nota original